Αρχική
Αρχική

Βιβλίο επισκεπτών

Βιβλίο επισκεπτών

Χάρτης πλοήγησης
Χάρτης πλοήγησης

Ψάξτε στο 60


The Web
Only This Site

website translator plugin  

H ανακύκλωση στο 60


Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι τα πλαστικά, γυαλιά και τα μέταλλα δεν είναι σκουπίδια. Η γη μας δεν έχει απεριόριστες ποσότητες αυτών των υλικών και επομένως είναι σημαντικό να τα ανακυκλώνουμε ώστε να τα επαναχρησιμοποιούμε. Έτσι και ενέργεια εξοικονομούμε και φυσικούς πόρους διατηρούμε και πάνω απ' όλα επενδύουμε σε ένα καλύτερο αύριο.

Μαθητές, γονείς και δάσκαλοι προσπαθούμε να κάνουμε στο σχολείο μας ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τη ζωή μας, μια που το περιβάλλον είναι πηγή ζωής για όλους μας, και η προστασία του δεν μπορεί παρά να είναι υπόθεση όλων.

Ανακυκλώνουμε τα παλιά μας βιβλία και τετράδια, προστατεύουμε το περιβάλλον μας – στηρίζουμε το σχολείο μας
Το Σχολείο μας συμμετέχει στο καινούριο Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Το Χαρτί του Μέλλοντος μας – Ανακύκλωση Χαρτιού στα Σχολεία» που αποσκοπεί στην οργανωμένη και συστηματική ανακύκλωση χαρτιού από την ίδια τη σχολική κοινότητα. Το πρόγραμμα αφορά σχολικά και άλλα βιβλία που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, τετράδια και λευκό φωτοτυπικό χαρτί.

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού από τα σχολεία συμβάλλει ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης των μαθητών, στην ενδυνάμωση του εθελοντισμού καθώς και στην ενίσχυση του στοιχείου της ανταποδοτικότητας εφόσον το χρηματικό ποσόν που θα συγκεντρώνεται από το Πρόγραμμα της Ανακύκλωσης θα χρησιμοποιείται για να καλύπτει τις ανάγκες των σχολείων που συμμετέχουν. Το χαρτί που θα συλλέγεται στα σχολεία θα μεταφέρεται σε προκαθορισμένες ημερομηνίες με τη συνεργασία των Δήμων σε καθορισμένους σταθμούς συγκέντρωσης. Το χαρτί που θα συλλέγεται στους σταθμούς συγκέντρωσης ανά Δήμο θα ζυγίζεται και θα πωλείται σε αναδόχους που θα έχουν επιλεγεί μέσω δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών. Το έσοδο από την πώληση του χαρτιού θα αξιοποιείται για την κάλυψη αναγκών των σχολικών μονάδων του Δήμου που θα συμμετέχουν.

Το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης χαρτιού στα σχολεία αφορά: Χαρτί γραφής δηλαδή παλιά βιβλία, σχολικά ή μη, Μαθητικά τετράδια, Λευκό χαρτί φωτοτυπικού μηχανήματος (τις παλιές φωτοτυπίες σας που δε χρειάζεστε). Ανακύκλωση βιβλίων

Θα πρέπει να δοθεί προσοχή στα ακόλουθα:
• Φέρνουμε στο σχολείο για ανακύκλωση μόνο βιβλία τετράδια και λευκό φωτοτυπικό χαρτί
• Αφαιρούμε τα πλαστικά ντύματα των εξωφύλλων των βιβλίων
• Αφαιρούμε τα πλαστικά εξώφυλλα των τετραδίων
• Δε διαλύουμε το βιβλίο και το τετράδιο
• Αφαιρούμε συνδετήρες από το φωτοτυπικό χαρτί

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ:
• Η ανακύκλωση πρώτων υλών, και συγκεκριμένα χαρτιού, περιορίζει τον όγκο των απορριμμάτων που επιβαρύνουν το περιβάλλον και αυξάνουν την ανάγκη για όλο και περισσότερους χώρους διαχείρισής τους.
• Η ανακύκλωση βοηθά στην παραγωγή και επαναχρησιμοποίηση χαρτιού και προστατεύει τα δάση, που αποτελούν σημαντικό πνεύμονα οξυγόνου και δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα.
• Επιπλέον, η ανακύκλωση συμβάλλει στη μείωση της περιβαλλοντικής μόλυνσης με τη χρησιμοποίηση μικρότερης ποσότητας νερού και χημικών ουσιών που απαιτούνται για την παραγωγή του χαρτιού.
• Στατιστικά, ένας τόνος ανακυκλώσιμου χαρτιού ισοδυναμεί με τον χαρτοπολτό που παράγουν 17 δέντρα, ενώ για την ανακύκλωσή του απαιτείται 40% λιγότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται για την παραγωγή χαρτιού από ξύλο.
• Στην Ελλάδα, η κατανάλωση χαρτιού έχει ξεπεράσει τους 1.200.000 τόνους το χρόνο, από τους οποίους ανακυκλώνονται μόνο οι 350.000. Η ανακύκλωση αυτών των 350.000 τόνων εξοικονομεί: 35 εκατομμύρια τόνους νερό, έως 60.000 τόνους πετρέλαιο και προστατεύει 6-7 εκατομμύρια δέντρα που αλλιώς θα κοβόντουσαν.

Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.myfuturemypaper.gr/

Ανακυκλώνουμε μπαταρίες

Ανακυκλώνουμε μπαταρίες. Θα πρέπει όλοι να θυμόμαστε σχετικά: Οι ουσίες που περιέχει μια μικρή μπαταρία (όπως αυτές που έχουν τα ρολόγια μας ή οι φωτογραφικές μας μηχανές) είναι ικανές να ρυπάνουν 1 κυβικό μέτρο χώμα ή 400 κυβικά μέτρα νερό!!! Να θυμάστε, οι παλιές μπαταρίες μπορούν εύκολα να προκαλέσουν ανάφλεξη, καύση, μόλυνση του αέρα, του εδάφους και των υπόγειων νερών. Στο σχολείο μας υπάρχουν ειδικές στήλες συλλογής μπαταριών. Μαζεύουμε απλές, αλκαλικές, κομβιόσχημες (τις μικρές που μοιάζουν με κουμπιά), επαναφορτιζόμενες. Ειδικότερα μαζεύουμε μπαταρίες από κασετόφωνα, ραδιόφωνα, mp3, mp4, τάμπλετ, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, παιχνίδια, κινητά τηλέφωνα, ασύρματα τηλέφωνα, φακούς, ρολόγια, φωτογραφικές μηχανές, ηλεκτρικά τρυπάνια, από όλα τα φορητά εργαλεία, από βιντεοκάμερες, τηλεχειριστήρια, συναγερμούς, ακουστικά βαρηκοΐας κλπ.

Με την ανακύκλωση μπαταριών:

  • Προστατεύουμε το περιβάλλον.

  • Εξοικονομούμε ενέργεια.

  • Μειώνουμε τα απορρίματα.

Ανακυκλώνουμε τηγανέλαια. Θα πρέπει όλοι να θυμόμαστε σχετικά: τα τηγανέλαια που πέφτουν στην αποχέτευση προκαλούν δυσοσμία, βουλώνουν τις σωλήνες και κυρίως καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα μολύνοντάς τον!

Το χρησιμοποιημένο λάδι που ανακυκλώνεται χρησιμοποιείται ως βιοντίζελ δηλ. ανανεώσιμα καύσιμα για βιομηχανική χρήση. Τα νέα βιοκαύσιμα και βιολιπαντικά που προκύπτουν είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αφού με τη χρήση τους μειώνεται η εκπεμπόμενη αιθάλη, το διοξείδιο του θείου και του διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Επιπλέον μειώνεται η ποσότητα ορυκτών καυσίμων και λιπαντικών που εισάγονται στην Ελλάδα.

ΑΡΑ: Γεμίζουμε ένα πλαστικό μπουκάλι με το χρησιμοποιημένο λάδι, το κλείνουμε καλά και το φέρνουμε στο σχολείο μας.

ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ: χρησιμοποιημένα τηγανέλαια και παλιά ληγμένα λάδια (σπορέλαια, ελαιόλαδο, μούργες)
 

Επιστροφή στην αρχική Δ/νση: Τέρμα Αντιγόνης, Πάτρα   Τ.Κ.: 26332  
Τηλ. και Fax: 2610-329427
Διευθυντής: Ιωάννης Δ. Αντωνίου
Δημιουργός Copyright © 2015-2016, Μυλωνάκη Δήμητρα, δασκάλα
All Rights Reserved.

Τελευταία ενημέρωση 27/05/2017