Αρχική
Αρχική

Ψηφιδωτό σαύρα

Βιβλίο επισκεπτών

Βιβλίο επισκεπτών

Χάρτης πλοήγησης
Χάρτης πλοήγησης

Ψάξτε στο 60 Δημοτικό Πάτρας


The Web
Only This Site
 

Ψηφιδωτό με χάρτινες ψηφίδες
Υπ. εκπ/κός: Σαβράνη Μαρία - Ελένη


Υλικά: χαρτί του μέτρου, χαρτιά Α4, κόλλα ατλακόλ κρυσταλλιζέ (διάφανη όταν στεγνώνει), πινέλα, τέμπερες, ψαλίδια.

Βήμα πρώτο ( κατασκευή ψηφίδων)

Χρωματίζουμε χαρτιά Α4 με τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουμε στο ψηφιδωτό π.χ. αν θα χρειαστούμε κόκκινες, κίτρινες, μπλε και πράσινες ψηφίδες. Στο κάθε χαρτί θα χρωματίσουμε μόνο με ένα χρώμα προσπαθώντας να φτιάξουμε διάφορες τονικότητες και αποχρώσεις αυτού του χρώματος: σκούρο πράσινο (περισσότερο μπλε), ανοιχτό πράσινο (περισσότερο κίτρινο), πράσινο που να κοκκινίζει (ελάχιστο κόκκινο) κ.λπ.
Όταν τα χρωματιστά χαρτιά στεγνώσουν τα κόβουμε κάθε χρώμα χωριστά σε τετράγωνα χαρτάκια, ψηφίδες,  περίπου 2x2cm. Δε χρειάζεται να είναι ολόισιες, τις βλέπουμε  με το μάτι (αν είναι μικρό το ψηφιδωτό πιο μικρές).

Βήμα δεύτερο (σχέδιο)

Απλώνουμε το χαρτί του μέτρου στο πάτωμα ή σε μεγάλο τραπέζι, σχεδιάζουμε με τέμπερες  το περίγραμμα το θέματος του ψηφιδωτού. Αν θέλουμε γεμίζουμε με χρώμα και το εσωτερικό για να μην φαίνεται λευκό το κενό διάστημα ανάμεσα στις ψηφίδες.

Βήμα τρίτο (τοποθέτηση των ψηφίδων)

Οι ψηφίδες δεν μπαίνουν άναρχα όπου να’ ναι προκειμένου να γεμίσουν μια επιφάνεια και ούτε καβαλάν η μια την άλλη. Οι ψηφίδες πρέπει να ακολουθούν κάποια περιγράμματα που έχουμε προαποφασίσει και να τοποθετούνται η μια διπλά στην άλλη, ώστε να δημιουργούν αίσθηση τάξης και κίνησης. Απλώνουμε την κόλλα με το πινέλο πάνω στα περιγράμματα και τοποθετούμε τις ψηφίδες, έπειτα απλώνουμε μια δεύτερη γραμμή παράλληλη του περιγράμματος και ξαναβάζουμε ψηφίδες ,το ίδιο κάνουμε και με τις επόμενες σειρές, ώσπου να καλυφτεί η περιοχή που θέλουμε. Σε μικρά σημεία που η ψηφίδα είναι μεγάλη και δεν χωράει την κόβουμε.Παλέτα χρωμάτων

                              Μικρή βοήθεια για τα χρώματα.

Το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε είναι τα βασικά χρώματα. Δεν μπορούμε να τα φτιάξουμε με κάποια πρόσμιξη, πρέπει να τα έχουμε προμηθευτεί. Τα υπόλοιπα χρώματα μπορούμε να τα φτιάξουμε ως εξής:

Πορτοκαλί ανοιχτό= λίγο κόκκινο + πολύ κίτρινο                          
Πορτοκαλί σκούρο= πολύ κόκκινο + λίγο κίτρινο
Πράσινο ανοιχτό=  λίγο μπλε + πολύ κίτρινο
Πράσινο σκούρο= πολύ μπλε + λίγο κίτρινο
Μωβ ανοιχτό=  κόκκινο + λίγο μπλε + λευκό
Μωβ σκούρο= κόκκινο + μπλε
Καφέ= κόκκινο + κίτρινο + λίγο μπλε
 

Πρόκειται για ομαδική εργασία που μπορούν να την κάνουν παιδιά μεσαίων και μεγάλων τάξεων. Μπορεί να πάρει από από τρεις έως 5 διδακτικές ώρες. Αν μοιραστεί σε δύο τμήματα της ίδιας τάξης τελειώνει πολύ γρήγορα.
Παρακάτω παρουσιάζουμε το ψηφιδωτό που έφτιαξε η Ε΄ τάξη του σχολείου μας.

  

Επιστροφή στην αρχική Δ/νση: Τέρμα Αντιγόνης, Πάτρα   Τ.Κ.: 26332  
Τηλ. και Fax: 2610-329427
Διευθυντής: Ιωάννης Δ. Αντωνίου
Δημιουργός Copyright © 2015-2016, Μυλωνάκη Δήμητρα,
δασκάλα
All Rights Reserved.

Τελευταία ενημέρωση 02/03/2016