Αρχική
Αρχική

Βιβλίο επισκεπτών

Βιβλίο επισκεπτών

Χάρτης πλοήγησης
Χάρτης πλοήγησης

Ψάξτε στο 60


The Web
Only This Site
website translator plugin  

Δραστηριότητες 2012-2013

Επίσκεψη της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στο σχολείο μας

 

Στις 19/10/2012 επισκέφθηκε την τάξη Γ2 κλιμάκιο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στα πλαίσια του Πολιτιστικού Προγράμματος που πραγματοποιεί. Οι αστυνομικοί μίλησαν στους μικρούς μαθητές για την προέλευση του ονόματος της ομάδας, για το έργο τους, για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, για την επικινδυνότητα των όπλων και πόσο αυτά θα πρέπει να τα αποφεύγουν. Ήταν μια επίσκεψη που ενθουσίασε τους μαθητές. Μάθετε περισσότερα...

 

Ενδοσχολική επιμόρφωση από το σχολικό σύμβουλο κ. Ν. Μάνεση

 

 

Την ίδια μέρα ο Σχολικός Σύμβουλος της 2ης Περιφέρειας κ. Ν. Μάνεσης πραγματοποίησε ενδοσχολική επιμόρφωση στους δασκάλους του σχολείου κάνοντας υποδειγματική διδασκαλία στην ΣΤ2΄ στο μάθημα της Ιστορίας "Ο Φιλελληνισμός".

 

 

 

Στις 22 Οκτωβρίου οι Ε΄ και Στ΄ πήγαν εκδρομή στην Αθήνα όπου επισκέφθηκαν αρχικά το Πλανητάριο. Εκεί οι μαθητές παρακολούθησαν την ψηφιακή παράσταση, διάρκειας 40΄, "Η μεγάλη περιπέτεια". Στην παράσταση αυτή περιγράφονται, σύντομα αλλά περιεκτικά, οι δραστηριότητες των Διαστημικών Λεωφορείων τα τελευταία 30 χρόνια, η εκπαίδευση και οι συνθήκες διαβίωσης των αστροναυτών στο Διάστημα, η εμφάνιση και η εξέλιξη των Διαστημικών Σταθμών, η προσφορά των απογόνων του Σπούτνικ για τη βελτίωση της ζωής στη Γη, οι ανακαλύψεις των τροχιακών μας αστεροσκοπείων για το Σύμπαν και οι περιπέτειες των «πρεσβευτών του ανθρώπου» στους πλανήτες και στους δορυφόρους του Ηλιακού μας Συστήματος (Παραγωγή: Ίδρυμα Ευγενίδου, 2009).

Κατόπιν οι μαθητές στα πλαίσια Πολιτιστικού Προγράμματος που δουλεύουν με τη Μουσικό του Σχολείου, επισκέφθηκαν το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων στην Πλάκα. Τα εκθέματά του που είναι περίπου 1.200 μουσικά όργανα του 18ου αιώνα, προέρχονται από τη συλλογή του σπουδαίου μουσικολόγου Φοίβου Αναγειανάκη. Τα παιδιά στο σημαντικό αυτό Μουσείο όχι μόνο θαύμασαν όλα αυτά τα όργανα, αλλά άκουσαν ηχογραφημένη μουσική που παράγεται από καθένα από αυτά. Αρχηγός των επισκέψεων ήταν ο διευθυντής του σχολείου μας κ. Γιάννης Αντωνίου.

 

Νέο Ευγενίδειο Πλανητάριο: 280  άτομα ανά προβολή, 3.000 παραστάσεις ετησίως, 400.000 επισκέπτες ετησίως, Θολωτή οθόνη προβολής όσο 2,5 γήπεδα του μπάσκετ, Κλίση θόλου 23,5 μοίρες. Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email:admin@eugenfound.edu.gr

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων: 1.200 μουσικά όργανα του 18ου αιώνα. Email: info@instruments-museum.gr Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά/ Τρίτη, Πέμπτη-Κυριακή 10:00-14:00/ Τετάρτη 12:00-18:00. Είσοδος ελεύθερη, Τηλ.: 210 3250198, 3254119, 3254129

 

 


 

 

Στις 26 Οκτωβρίου το σχολείο μας γιόρτασε την 28η Οκτωβρίου. Τη γιορτή προετοίμασε και παρουσίασε η Δ΄ τάξη με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις Καλογεροπούλου Βασιλική και Τσούλου Μάσα. Τα παιδιά της Δ΄ τάξης είπαν ποιήματα, έπαιξαν σκετς και τραγούδησαν με κέφι και υπερηφάνεια. Τη χορωδία, που αποτελείτο από τους μαθητές της Ε΄, δίδαξε και συντόνισε η μουσικός του σχολείου μας, Μαρία Μεταξά. Μπράβο σε όλους!

 

 

 

 

 

Στις 16 Νοεμβρίου το σχολείο μας γιόρτασε την επέτειο του Πολυτεχνείου. Τα παιδιά της Ε΄ τάξης παρουσίασαν θεατρικά και ποιήματα. Τα συνόδεψε η χορωδία με τα παιδιά της Δ΄ τάξης και υπεύθυνη μουσικό την κ. Μεταξά. Ήταν μια πολύ ωραία γιορτή που την παρακολούθησαν πλήθος μαθητών και γονέων. Τη γιορτή προετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων της Ε΄ Τσιπροπούλου Φρόσω, Παντελέου Μαρία και Παναγιωτόπουλος Γιάννης. Μπράβο, παιδιά, σας καμαρώσαμε!

 

 

Κατασκευή ημερολογίου

 


Στις 3/12/2012 με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι μαθητές του Ε1 με τη δασκάλα τους κ. Φρόσω Τσιπροπούλου και το διευθυντή του σχολείου μας κ. Γιάννη Αντωνίου επισκέφτηκαν το 1ο ειδικό δημοτικό σχολείο Πάτρας. Μάθετε περισσότερα..
 

           1ο Ειδικό Δημ. Σχολείο Πατρών           
Διεύθυνση: Ιππολύτης 8
Τ.Κ.- Πόλη: ΤΚ 263 34 - Πάτρα
Τηλέφωνο/Φαξ Σχολείου: 2610 330388/2610 310465

 

 

 

 

Στις 3/12/2012 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ομιλία με θέμα "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ" από την παιδοψυχολόγο του Καραμανδανείου νοσοκομείου Πατρών κ. Σιγάλα. Τα 10 μυστικά σύμφωνα με την κ. Σιγάλα για να διατηρήσουν τα παιδιά τη χαρά ακόμα και όταν όλα πάνε στραβά είναι τα εξής: ομιλία με θέμα "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ" από την κ. Σιγάλα
1. Μην τους κρύβετε την αλήθεια
2. Αν έχετε αγωνία, αποδεχτείτε το.
3. Κρατήστε ανοιχρό το διάλογο.
4. Ορίστε τις οικονομικές σας δυνατόττητες.
5. Περιορίστε την ένταση.
6. Διατηρείτε τις συνήθειές σας.
7. Ελέγξτε τη ροή των ειδήσεων.
8. Ελαττώστε το στρες στην οικογένειά σας.
9. Αφουγκραστείτε τα παιδιά.
10. Δώστε ελπίδα.

 

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βουλή

 


Στις 7/12/2012 οι μαθητές της Στ΄ τάξης με τις δασκάλες τους Αγγελική Αυγέρου και Γιολάντα Σπηλιωτοπούλου και το διευθυντή του σχολείου μας Γιάννη Αντωνίου επισκέφθηκαν τη Βουλή. Εκεί παρακολούθησαν βιντεοταινία σε ειδική αίθουσα, με θέμα την ιστορία του κτιρίου της Βουλής και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της, ξεναγήθηκαν στην έκθεση της αίθουσας Ελευθερίου Βενιζέλου, επισκέφθηκαν την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής και παρακολούθησαν για λίγο τη συνεδρίαση.
 

 

 

Οι μαθητές της Γ τάξης με τις δασκάλες τους Δώρα Μακρυστάθη και Δήμητρα Μυλωνάκη επισκέφθηκαν στις 14/12/2012 το αρχαίο ωδείο της Πάτρας στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας, της Μελέτης Περιβάλλοντος και του Πολιτιστικού Προγράμματος "Οι θεοί του Ολύμπου". Πριν την επίσκεψη διδάχθηκε το κεφάλαιο της Μελέτης "Η παράσταση αρχίζει", οι μαθητές έγραψαν τα σενάρια για δύο μικρές θεατρικές παραστάσεις και κατασκεύσαν αφίσες και προσωπεία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τα παιδιά ενημερώθηκαν για το Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτραςαρχαίο ωδείο, για την κατασκευή και τα μέρη του αρχαίου θεάτρου, για τη σπουδαιότητα των θεατρικών παραστάσεων και ζωγράφισαν το θέατρο. Παρουσίασαν επίσης τις μικρές θεατρικές τους παραστάσεις. Μετά το αρχαίο ωδείο οι μαθητές περπάτησαν μέχρι την πλατεία Γεωργίου όπου είδαν το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων και έκαναν συγκρίσεις με το αρχαίο ωδείο.

Aρχαίο ωδείο Πατρών - Τηλ. φύλακα: 2610-223587
6η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Διεύθυνση: Φιλοποίμενος 56, 261 10 Πάτρα 
Τηλέφωνο: +30 2610 276143, +30 2610 223363  Φαξ: +30 2610 623005 
Email: 6eba@culture.gr

 

 

 

 

Στις 18/12/2012 ο διευθυντής του σχολείου μας,  κ. Γιάννης Αντωνίου μαζί με το διευθυντή του 33oυ Δημοτικού Σχολείου Πάτρας, κ. Γιώργο Ζάγκο, πήραν μέρος στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού της Ιεράς Μητρόπολης "Λύχνος",  "Εθελοντική μη αμειβόμενη αιμοδοσία".  Οι δύο διευθυντές μίλησαν για τις δράσεις των σχολείων τους σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία, για τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες, για τα καινοτόμα προγράμματα, τις σχέσεις μαθητών-δασκάλων-γονιών, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλουν οι ίδιοι και οι δάσκαλοι των σχολείων τους στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

 

 

 Στις 21/12/2012 πραγματοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας. Πλήθος κόσμου ήρθε και απόλαυσε τα δευτεράκια που την είχανπροετοιμάσει με τη βοήθεια των δασκάλων τους Μαρία Μαρινάκη και Αγάθη Μουρελάτου. Στη χορωδία αυτή τη φορά ήταν τα τριτάκια που τραγούδησαν υπέροχα χριστουγεννιάτικα τραγούδια υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού της Μουσικής κ. Μαρίας Μεταξά. Η χορωδία μας τραγούδησε επίσης και τραγούδια στα αγγλικά υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού των Αγγλικών κ. Σταματίας Παπαδοπούλου.

 

 

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα "Εξάρτηση και διαδίκτυο"


Στις 9/1/2013 οι μαθητές της Στ΄ τάξης παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα "Εξάρτηση και διαδίκτυο". Το πρόγραμμα ήταν υπό την αιγίδα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού "Ο ΠΛΑΤΩΝ" και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας). Οι κοινωνικοί λειτουργοί Παναγιωτοπούλου Ανθή και Ξυντάρα Μαρίνα μίλησαν στους μαθητές για τις κατηγορίες χρήσης του διαδικτύου, για το πώς μπορούν να προστατευθούν και πού μπορούν να απευθυνθούν και έπαιξαν μαζί τους βιωματικά παιχνίδια. Μάθετε περισσότερα....

 

 

 

 
Στις 16/1/2013 καλέσαμε στο σχολείο μας τον Φυσικό - Ερευνητή κ. Στέφανο Κάσδαγλη, που με μια καταπληκτική επίδειξη πειραμάτων εξήγησε στους μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων τους βασικούς νόμους της Φυσικής. Ο κ. Κάσδαγλης μίλησε στους μαθητές με μεγάλη αγάπη και χαρά για την επιστήμη του και τους έδειξε όχι μόνο τα μοντέλα που ο ίδος έχει κατασκευάσει αλλά και διάφορα "μαγικά" κόλπα που ξετρέλαναν μικρούς και μεγάλους. Βέβαια ως καλός "μάγος"... δεν αποκάλυψε τα μυστικά του αλλά είναι βέβαιο ότι όλα είναι θέμα ...φυσικής. Απολαύστε το video και αν θέλετε καλέστε τον στο σχολείο σας. Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Στέφανε!

 

 

 

 


 

Στις 18/1/2013 η Γ2 στα πλαίσια του Πολιτιστικού Προγράμματος "Οι θεοί του Ολύμπου" που πραγματοποιεί εφέτος, ζύμωσε ψωμί, αφού είχε αφιερώσει την εβδομάδα στη θεά Δήμητρα.

 

 

 

 

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Υγιεινή Διατροφή

 

Στις 24/1/2013 οι μαθητές των Β΄ και Ε΄ τάξεων παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ενημερώθηκαν για την Υγιεινή Διατροφή από εξειδικευμένο διαιτολόγο - διατροφολόγο του Δήμου Πατρέων που φιλοξενήθηκε στο σχολείο μας. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το τμήμα Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας σε συνεργασία με το τμήμα  Υγείας της Αντιδημαρχίας Υγείας και Πρόνοιας.  

 

 

 

 

Στις  25/1/2013 η Γ΄ τάξη επισκέφθηκε την κινητή έκθεση του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά «Οι Σημαντικότερες  Εφευρέσεις  των Αρχαίων Ελλήνων», στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αιγίου. Στόχος της έκθεσης ήταν να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία για μια βιωματική και διαδραστική προσέγγιση της αρχαιότητας και της ιστορίας της. Μέσα από αξιόπιστα και λειτουργικά ομοιώματα εφευρέσεων  της περιόδου που ξεκινά από το  2000 π.Χ. και φτάνει μέχρι και  το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου, οι μαθητές κατανόησαν την αρχαιότητα, τους μηχανισμούς και τις επινοήσεις του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος. 
 

Η έκθεση αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας περιλαμβάνει 300 περίπου λειτουργικά ομοιώματα εξαιρετικών εφευρέσεων του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος κατασκευασμένα από τον Κώστα Κοτσανά κατόπιν 22χρονης έρευνας και μελέτης του ίδιου. Πρόκειται για την εγκυρότερη και την πληρέστερη έκθεση του είδους της παγκοσμίως. Όλα τα εκθέματα και το υποστηρικτικό τους υλικό έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο χωρίς καμιά επιχορήγηση από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και εκτίθενται μόνιμα στο ομώνυμο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και στο Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών που λειτουργούν στο Κατάκολο υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου.
Τηλ. 698-3239032  e-mail: kkotsanas@hotmail.com.

 

 

 

 

Την ίδια ημέρα η Γ΄ τάξη επισκέφθηκε το εργαστήρι κεραμικής του κ. Νίκου Λυριντζή. Εκεί οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την αρχαία αγγειοπλαστική και αγγειογραφία και ταξίδεψαν μέσα από τα αγγεία στον κόσμο της ελληνικής μυθολογίας. Τις επισκέψεις οργάνωσαν οι δασκάλες τις τάξης Δ. Μακρυστάθη και Δ. Μυλωνάκη. Αρχηγός των επισκέψεων ήταν ο διευθυντής του σχολείου μας κ. Γιάννης Αντωνίου.
 

 

 

 

 

Δραματοποιημένο παραμύθι  «Ο Ζέφυρος και η Γαλάζια»

 

Στις 13/2/2013 ο Θίασος «Αβάντι» παρουσίασε στους μαθητές μας το δραματοποιημένο παραμύθι  «Ο Ζέφυρος και η Γαλάζια». Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με τα φτερά της φαντασίας τους στην ονειροχώρα όπου η κάτοικοί της χρωστούσαν την ευτυχία τους σε ένα χρυσό ποτήρι που πολλαπλασίαζε τα αγαθά τους και τους προσέφερε ό,τι τους ήταν πραγματικά απαραίτητο… Η απληστία όμως έφερε τη δυστυχία και το χρυσό ποτήρι χάθηκε. Τα παιδιά παρακολούθησαν τις περιπέτειες που πέρασε ο πρίγκιπας Ζέφυρος για να σώσει τη χώρα του.

 

 

 

Επίσκεψη του Περιφερειακού Διευθυντή στο σχολείο μας


 

To σχολείο μας  επισκέφτηκε στις 19/2/2013 ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δ. Ελλάδας κ. Γ. Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τους προϊσταμένους επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Θόδωρο Μπαρή και κ. Σοφία Χριστοπούλου αντίστοιχα και το Σχολικό Σύμβουλο Π.Ε. 2ης Περιφέρειας Αχαΐας κ. Νικόλαο Μάνεση.

 

 

 

 

Στις 28 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας επιμορφωτική συνάντηση των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στη ΣΤ΄ τάξη στα σχολεία της Περιφέρειας με θέμα: «Η συμβουλευτική παρέμβαση στην αντιμετώπιση της επιθετικής και παραβατικής συμπεριφοράς». Οι εκπαιδευτικοί  στα δύο εργαστήρια, με υπεύθυνους τον κ. Νικόλαο Μάνεση, Σχολικό Σύμβουλο 2ης Περιφέρειας Αχαΐας και την κ. Φελούκα Βασιλική, Σχολική Σύμβουλο 7ης Περιφέρειας Αχαΐας,  αναγνώρισαν μορφές σχολικού εκφοβισμού, σχολιάσα μελέτες περίπτωσηςπαρουσίασαν τις εμπειρίες τους για τα χαρακτηριστικά του δράστη και του θύματος και γνώρισαν συμβουλευτικές τεχνικές για την πρόληψη και αντιμετώπιση της επιθετικής και παραβατικής συμπεριφοράς.

 

 

 

Στις 6 Μαρτίου στο σχολείο μας με την ευκαιρία της ημέρας κατά της σχολικής βίας πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με θέμα: «Η αντιμετώπιση του κοινωνικού φαινoμένου της βίας».

Ομιλητής ήταν ο Δρ. Νικόλαος Μάνεσης, Σχολικός Σύμβουλος της  2ης Περιφέρειας Αχαΐας.Ενημερωτική συνάντηση με θέμα: «Η αντιμετώπιση του κοινωνικού φαινoμένου της βίας».
Τα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος, η κρίση που περνά ο θεσμός της οικογένειας, η έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου με τα παιδιά, ο ρατσισμός που καλλιεργείται για διάφορους λόγους από το περιβάλλον του παιδιού, ο εθισμός στο διαδίκτυο, τα προβαλλόμενα πρότυπα βίας, η οικονομική κρίση και εξάπλωση της φτώχειας και της εγκληματικότητας είναι μερικές από τις αιτίες της εμφάνισης της σχολικής βίας
, αλλά και της βίας γενικότερα. Οι συνέπειες της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού είναι πολλαπλές τόσο για το θύμα όσο και για τον θύτη, αφού και οι δύο αντιμετωπίζουν ψυχολογικά ή οικογενειακά προβλήματα και χρειάζονται και οι δύο βοήθεια. Ο κ. Μάνεσης έδωσε τον ορισμό της ενδοσχολικής βίας και τα συμπτώματά της με απλά παραδείγματα, ώστε να μπορέσουν οι γονείς εύκολα να διακρίνουν αν και πότε το παιδί τους αντιμετώπιζει τέτοιο πρόβλημα στο σχολείο. Επίσης ζήτησε από τους γονείς να είναι πολύ προσεχτικοί με τη σχέση των παιδιών τους με το διαδίκτυο και την τηλεόραση. Οι γονείς στο τέλος της ενημέρωσης εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και τους προβληματισμούς τους και ο κ. Μάνεσης έλυσε απορίες, έκανε προτάσεις και έδωσε εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της βίας στην οικογένεια και στο σχολείο.
 

 

 

Κατασκευή παπύρου
Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος "Από το βυζαντινό πάπυρο στο e-book που συμμετέχουν, οι μαθητές της Ε’ δημοτικού πειραματίστηκαν με την κατασκευή παπύρου. Μετά από προσπάθειες πέτυχαν την κατασκευή του με την εμψύχωση που τους έδωσαν οι εκπαιδευτικοί τους  Μ. Παντελέου, Φρ. Τσιπροπούλου και Γ. Παναγιωτόπουλος. Μάθετε περισσότερα.....

 

 

 

 

Πρόγραμμα "Παίζω σκάκι - μαθαίνω σκάκι"


Στις 10/3 οι μαθητές του σχολείου μας πήραν μέρος στο  πρόγραμμα γνωριμίας με το σκάκι με τίτλο "Παίζω σκάκι - μαθαίνω σκάκι", ήρθαν σε επαφή με το παιχνίδι, πήραν μέρος σε αγώνες και ανέδειξαν πρωταθλητή σχολείου και τάξεων.

Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Πελοποννήσου
Tηλ. - fax: 2610438224
Ταχυδρομική διεύθυνση: Χαραλάμπη 54, 26224, Πάτρα

 

 

 

 

 Στις 15/3 στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών και αφορμή την επεξεργασία ενοτήτων σχετικών με τη διακόσμηση του ιερού ναού, την τέχνη της αγιογραφίας και κατασκευής της εικόνας οι μαθητές της Ε' Δημοτικού είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον Ι. Ν. Αγ. Τριάδας Ζαρουχλεΐκων. Εκεί είδαν από κοντά τα μέρη του ναού, τα διάφορα λειτουργικά αντικείμενα και παρατήρησαν τις ζώνες αγιογραφίας. Συνειδητοποίησαν ότι κάθε εικόνα, αγιογραφία και αντικείμενο έχει ειδική θέση εντός του ναού κι εξυπηρετεί συγκεκριμένες λειτουργικές ανάγκες. Στο τέλος, οι μαθητές μπήκαν και στο Ιερό Βήμα για να δουν από κοντά την Κόγχη, την Αγ. Τράπεζα και την Προσκομιδή.

Θερμές ευχαριστίες στον εφημέριο του Ναού π. Χρήστο Καγιαβά που με πολλή παραστατικότητα και απλό τρόπο εξήγησε στα παιδιά την αξία των εικόνων και αγιογραφιών στην παράδοση της Εκκλησίας, μίλησε για τις μεγάλες σχολές της Αγιογραφίας και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους.

Την επίσκεψη οργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί της Ε’ τάξης Μ. Παντελέου, Φρ. Τσιπροπούλου και Γ. Παναγιωτόπουλος.

 

 

 

 

Στις 22/3/2013 γιορτάσαμε την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου. Οι μαθητές και οι δασκάλες της Στ΄ τάξης του σχολείου μας, Αυγέρου Αγγελική και Σπηλιωτοπούλου Γιολάντα, καθώς και οι μαθητές του 1ου Ειδικού Σχολείου Πάτρας, που ενεπλάκησαν στη γιορτή, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, μας θύμισαν με τον ωραιότερο τρόπο την καταγωγή μας και προέβαλαν υψηλά ιδανικά. Πλήθος γονιών και μαθητών παρακολούθησαν τη γιορτή και καταχειροκρότησαν τους μικρούς ηθοποιούς.

 

 

 

 

Στις 2/4/2013 οι μαθητές της Β΄ τάξης με τις δασκάλες τους κ. Μ. Μαρινάκη και κ. Α. Μουρελάτου και το διευθυντή του σχολείου μας κ. Γιάννη Αντωνίου επισκέφθηκαν την πατρινή αρτοβιομηχανία ΔΕΡΒΙΣΗ για να δουν από πρώτο χέρι πώς παράγονται τα ψωμάκια που τρώνε σχεδόν καθημερινά. Οι υπεύθυνοι και το προσωπικό υποδέχτηκαν τα παιδιά με μεγάλη χαρά, τους εξήγησαν με κάθε λεπτομέρεια τα στάδια παραγωγής των προϊόντων τους και η φιλοξενία τους αποδείχτηκε απαράμιλλη, αφού τα κέρασαν πάρα πολλά πράγματα. Κατόπιν οι μαθητές μας επισκέφθηκαν τα διυλιστήρια νερού Ριγανόκαμπου όπου ο υπεύθυνος τους εξήγησε τον τρόπο επεξεργασίας του πόσιμου νερού από την στιγμή που μπαίνει στα διυλιστήρια γεμάτο ξένα στοιχεία μέχρι τη στιγμή που προωθείται καθαρό πλέον για να φτάσει στις βρύσες των σπιτιών τους.

 

 

 

Στις 11/4/2013 αντιπροσωπεία μαθητών της Στ΄ τάξης πήρε μέρος στην εκδήλωση εθελοντικής αιμοδοσίας που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καραμανδανείου σε συνεργασία με την Αιμοδοσία του ΠΓΝΠ στην πλατεία Γεωργίου. Έργο των μαθητών ήταν να ενημερώνουν το κοινό σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία και με τις εγγραφές εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών για το ΚΕΔΜΟΠ του Πανεπιστημίου Πατρών. Τους μαθητές συνόδευσε ο διευθυντής του σχολείου μας κ. Γιάννης Αντωνίου.

Το ΚΕΔΜΟΠ είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που συστάθηκε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με την Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κύτταρων του Αιματολογικού Τμήματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών
Δ/νση: Υψηλών Αλωνίων 11, ΤΚ 26224, Πάτρα    Τηλ.: 2610327730
Φαξ: 2610327730      e-mail:
cbmdpatras@upatras.gr

 

 

 

 

 

Στις 12/4/2013 τα δύο τμήματα της Στ΄ επισκέφθηκαν το Ναύπλιο, πόλη άμεσα δεμένη με την ύλη της Ιστορίας τους. Οι μαθητές ανέβηκαν στο επιβλητικό φρούριο του Παλαμηδίου και μπήκαν στον προμαχώνα που χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή του Κολοκοτρώνη. Ξεκουράστηκαν στην Πλατεία των Τριών Ναυάρχων όπου θαύμασαν το μνημείο του Δ. Υψηλάντη και  το κτίριο του πρώτου Ελληνικού Γυμνασίου. Επισκέφθηκαν την Μητρόπολη του Ναυπλίου, όπου δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας από τους Μαυρομιχάληδες το 1831 και έφυγαν γεμάτοι εικόνες θαυμασμού. Την επίσκεψη οργάνωσαν οι δασκάλες της τάξης Α. Αυγέρου και Γ. Σπηλιωτοπούλου. Αρχηγός της επίσκεψης ήταν ο διευθυντής του σχολείου μας κ. Γιάννης Αντωνίου.

 

 

 

 


Στις 15/4/2013 οι μαθητές της Γ΄ τάξης επισκέφθηκαν την Αρχαία Ολυμπία, έναν τόπο άμεσα συνδεδεμένο με το μάθημα της ιστορίας τους. Η επίσκεψή τους ξεκίνησε με δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο Μουσείο. Τα παιδιά έκαναν έρευνα σχετικά με τα είδη των αγγείων που υπάρχουν εκεί, ανακάλυψαν τις μετώπες του ναού του Δία και τους μύθους που εκφράζουν, έγραψαν στο χαρτί τις σκέψεις της Νίκης του Παιωνίου και σαν άλλοι μικροί σύγχρονοι καλλιτέχνες ζωγράφισαν τον Ερμή του Πραξιτέλη. Η επίσκεψη συνεχίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο όπου έμαθαν για τους κανόνες των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων, έτρεξαν στο αρχαίο στάδιο και στεφάνωσαν με κότινο τον ολυμπιονίκη. Μία άκρως εκπαιδευτική επίσκεψη που διοργάνωσαν οι δασκάλες της τάξης Δ. Μακρυστάθη και Δ. Μυλωνάκη. Αρχηγός της επίσκεψης ήταν ο διευθυντής του σχολείου μας κ. Γιάννης Αντωνίου.

 

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη σε τυπογραφείο


 

Στις 15/4/2013 οι μαθητές της Ε΄ τάξης με τους δασκάλους τους Μ. Παντελέου, Φ. Τσιπροπούλου και Γ. Παναγιωτόπουλο, στα πλαίσια του Πολιτιστικού Προγράμματος που δουλεύουν «Από το βυζαντινό πάπυρο στο e-book» επισκέφθηκαν το σύγχρονο τυπογραφείο «ΑΦΟΙ Κ. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΙ», για να δουν από κοντά τις εκτυπωτικές μηχανές offset και να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής ενός εντύπου.

 

 

 

 

 
Η επίσκεψη της Ε΄ στα μαρτυρικά Καλάβρυτα, που διοργάνωσαν οι εκπ/κοί της τάξης  Μ. Παντελέου, Φρ. Τσιπροπούλου και Γ. Παναγιωτόπουλος την Παρασκευή 19/4/2013, δημιούργησε σε όλους ανάμεικτα συναισθήματα. Η υπέροχη διαδρομή μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο έδωσε τη θέση της στα μνημεία που «στολίζουν» τον τόπο θυσίας και στους τοίχους με τις φωτογραφίες των αθώων θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας το Δεκέμβρη του 1943 που αντίκρισαν τα παιδιά στο Δημοτικό Μουσείο Ολοκαυτώματος. Η επίσκεψη περιελάμβανε επίσης βόλτα στα Καλάβρυτα και προσκύνημα στην Αγ. Λαύρα και το Μέγα Σπήλαιο.
 
Οδοντωτός Σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων
Πληροφ.:
Σταθ. Διακοπτού 2691 043206, Σταθ. Καλαβρύτων 2692 022245

 

 

 

 

Στις 19/4/2013 τα τμήματα της Δ΄ τάξης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ακρόπολη και στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, μέρη άμεσα συνδεδεμένα με την ύλη της ιστορίας της τάξης τους. Τα παιδιά ανέβηκαν στον ιερό βράχο περιηγήθηκαν στα αρχαία μνημεία, θυμήθηκαν τον τρόπο και την ιστορία της κατασκευής και της χρήσης τους, θαύμασαν από κοντά το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Συμπλήρωσαν την περιήγησή τους με τη βόλτα στο Μουσείο όπου θαύμασαν τις Καρυάτιδες, τις μετώπες και πλήθος άλλων καταπληκτικών αρχαιολογικών ευρημάτων. Την επίσκεψη διοργάνωσαν για τους μαθητές τους οι δασκάλες των τμημάτων Β. Καλογεροπούλου και Κ. Μαραγκού. Αρχηγός της επίσκεψης ήταν ο διευθυντής του σχολείου μας κ. Γιάννης Αντωνίου.

 

 

 

 

Στις 22/4/2013 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Προγράμματος Φιλαναγνωσίας που δούλεψαν τα τμήματα της Στ΄ με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις κ.κ.  Γ. Σπηλιωτοπούλου και Α. Αυγέρου. Οι μαθητές παρουσίασαν μια σειρά από δράσεις βασισμένες στο βιβλίο του συγγραφέα Γιώργου Παναγιωτάκη "Αταξίες στην τάξη, Η στοιχειωμένη αίθουσα". Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο συγγραφέας, ο σχολικός σύμβουλος κ. Ν. Μάνεσης και δάσκαλοι του σχολείου. 
Τα παιδιά στα πλαίσια της εκδήλωσης παρουσίασαν θεατρικό εμπνευσμένο από το βιβλίο και σκηνοθετημένο από την εκπαιδευτικό της θεατρικής αγωγής Μ. Αλεξανδροπούλου, κόμικ φτιαγμένο στο πρόγραμμα toondoo με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού της πληροφορικής Μ. Ανδριανού, βίντεο με συνεντεύξεις δικές τους και των δασκάλων τους φτιαγμένα με τη βοήθεια της κ. Δ. Μυλωνάκη, τραγούδια, γελοιογραφίες, κείμενα κλπ. Στο τέλος γνώρισαν από κοντά το συγγραφέα, συζήτησαν μαζί του και του πήραν συνέντευξη. Ήταν μια πολύ ωραία εκδήλωση και η συνάντηση με τον κ. Παναγιωτάκη ενθουσίασε τα παιδιά. Μπράβο σε όλα για την πολύ καλή δουλειά που έκαναν! Mάθετε περισσότερα.....

 

 

 

Στις 24/4/2013 αποφασίσαμε να βγούμε από το σχολείο και να πραγματοποιήσουμε μια διαφημιστική εκστρατεία στη συνοικία μας, για να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας σχετικά με την ανακύκλωση των τηγανέλαιων στο 60 Δημοτικό Σχολείο Πάτρας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος με μερικούς μαθητές της Ε΄ τάξης ανέλαβαν ψησταριές, φούρνους κλπ των οδών Ευβοίας, Ανθείας και πέριξ και η κ. Μυλωνάκη με μερικούς μαθητές της Γ΄ ανέλαβαν μαγαζιά της οδού Ακρωτηρίου. Οι μαθητές ενημέρωναν τους ιδιοκτήτες για την ανακύκλωση των λαδιών στο σχολείο μας και κολλούσαν το ειδικό φυλλάδιο στην τζαμαρία των καταστημάτων. Από τη βόλτα μας διαπιστώσαμε ότι οι περισσότεροι καταστηματάρχες δεν ανακυκλώνουν τα λάδια τους, αν και πέρυσι πέρασε μια δυο φορές κάποια εταιρεία και συνέλεξε κάποια από αυτά. Αρκετοί έδειξαν ενδιαφέρον για τη δράση μας, ειδικά όταν άκουσαν ότι με αυτόν τον τρόπο το σχολείο θα έχει τη δυνατότητα να ζεσταθεί δωρεάν. Ελπίζουμε για το καλύτερο.

 

 

 

Φτιάχνοντας και κερνώντας λεμιονάδα

 

 

Στις 24/4/2013 οι Γ2΄ και Στ1΄ τάξεις στα πλαίσια των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πάτραςδούλεψαν project με θέμα το νερό. Οι δράσεις με τις οποίες ασχολήθηκαν οι μαθητές τους πρόσφεραν γνώσεις σχετικά με τη μόλυνση, την προστασία και την εξοικονόμηση του πολυτιμότερου αγαθού του πλανήτη.

 

 

 

 

Σχέδιο εργασίας με θέμα το διαδίκτυο

 

Στις 15/5/2013 οι μαθητές της Ε3΄ τάξης στα πλαίσια των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πάτρας  πραγματοποίησαν τρίωρο σχέδιο εργασίας με θέμα το διαδίκτυο. Το project χωρίστηκε σε τρία στάδια:

Τα μειονεκτήματα του διαδικτύου
Τα πλεονεκτήματα του διαδικτύου
Σωστή χρήση του διαδικτύου

 

 

 

Ζυμώνοντας ψωμί

 

 

Στις 22/5/2013 η Ε1 στα πλαίσια των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πάτρας πραγματοποίησε τρίωρο σχέδιο εργασίας με θέμα τα παραδοσιακά επαγγέλματα. Ποια από αυτά χάθηκαν, ποια υπάρχουν μέχρι σήμερα και ποια έχουν αλλάξει μορφή ήταν μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τα παιδιά.

 

 

 

 

Φτιάχνοντας σαπούνι

 

Στις 22/5/2013 οι μαθητές της Δ1΄ τάξης στα πλαίσια των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πάτρας  πραγματοποίησαν τρίωρο σχέδιο εργασίας με θέμα την ελιά. Σκοπός του σχεδίου ήταν να γνωρίσουν την ελιά και τη σχέση της με τον πολιτισμό και την πατρίδα μας, να γνωρίσουν τα στάδια ανάπτυξης και καλλιέργειάς της και να εκτιμήσουν τα αγαθά της που τόσο απλόχερα μας προσφέρει ανά τους αιώνες.

 

 

 

 

 

 

Στις 22/5/2013 οι μαθητές της ΣΤ2΄ τάξης στα πλαίσια των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πάτρας πραγματοποίησαν project με τίτλο "Πράσινη πόλη - Η πόλη του μέλλοντός μας". Το  project  είχε ως κεντρικό πυρήνα μελέτης τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πώς η χρήση τους μπορεί να αλλάξει το αστικό, κυρίως, περιβάλλον.

 

 

 

 

 

Στις 23/5/2013 τα τμήματα της  Δ΄ τάξης επισκέφθηκαν το Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Γλαύκου όπου οι μαθητές  μας είδαν από κοντά πώς ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται τη δυναμική ενέργεια του νερού, που πέφτει από ύψος, μετατρέποντάς τη σε κινητική και αυτή σε ηλεκτρική ενέργεια. Την επίσκεψη συνόδευσαν οι δασκάλες των τάξεων κ.κ. Βασιλική  Καλογεροπούλου και Κωνσταντίνα Μαραγκού και ο διευθυντής του σχολείου μας Γιάννης Αντωνίου.
 

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός του Γλαύκου είναι ο πρώτος που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα. Θεμελιώθηκε το 1922 από Γερμανοαυστριακή Εταιρεία και μπήκε σε λειτουργία το 1925. Είναι σταθμός συνεχούς ροής και εξαρτάται από τις βροχοπτώσεις και τα χιόνια αφού δεν έχει λίμνη αποθήκευσης. Είναι καθημερινά ανοιχτός από 8:00 έως 14:00 και στο χώρο του λειτουργεί και μουσείο. Τηλ. 2610-640429

 

 

 

Επίσκεψη σε συνεργείο αυτοκινήτων

 

Στις 24/5/2013 η Γ2΄ τάξη στα πλαίσια του Προγράμματος Κυκλοφοριακής Αγωγής "Κυκλοφορώ και σφυρίζω, τους κανόνες τους γνωρίζω" που δούλευε αυτή τη χρονιά, επισκέφθηκε τα συνεργεία αυτοκινήτων της συνοικίας του κ. Κόκκινου και του κ. Γουρδούπη. Οι δύο μηχανικοί μίλησαν στα παιδιά για τα αυτοκίνητα που φτιάχνουν, τις κυριότερες αιτίες των ατυχημάτων και τις συνέπειές τους, για τη σπουδαιότητα της ζώνης ασφαλείας και της τήρησης του Κ.Ο.Κ.
 

 

 

 


 

Στις 31/5/2013 πήγαμε εκδρομή στον Πρέβεδο. Μετά από μια δραστήρια σχολική χρονιά χαρίσαμε στα παιδιά μας μια μέρα γεμάτη αθλητισμό και παιχνίδι. Τα μικρούλια μας έπαιξαν στην παιδική χαρά, χόρεψαν, εξερεύνησαν, έκαναν πικνίκ. Τα μεγάλα μας επιδόθηκαν στο ποδόσφαιρο και στο βόλεϊ τόσο όσο να ευχαριστηθεί και να γεμίσει η ψυχή τους. Ήταν μια μέρα που μας έφερε ακόμα πιο κοντά δασκάλους και μαθητές.
 

 

 

 

Πρόγραμμα τροχαίας

 

Στις 6/6/2013 στα πλαίσια προγράμματος Κυκλοφοριακής Αγωγής επισκέφθηκε τη Γ΄ τάξη η υπαστυνόμος Α΄ του Τμήματος της Τροχαίας Πατρών Καρατάσιου Ελένη. Η κ. Καρατάσιου παρουσίασε με απλό και κατανοητό τρόπο και με τη συνοδεία πλούσιου εποπτικού υλικού, τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να συμπεριφέρονται τα παιδιά ως πεζοί, ως επιβαίνοντες οχημάτων και ως ποδηλάτες. Η υπαστυνόμος επέμεινε κυρίως στα σημεία που κάνουν συνήθως λάθος τα παιδιά και μπορούν να αποβούν μοιραία, όπως το να μη φορούν ζώνη, να μεταφέρουν το παιχνίδι τους στο δρόμο, να μη φορούν κράνος στο ποδήλατό τους κλπ.

 

 

 

Επίσκεψη σε κατάστημα ποδηλάτων

 

Στις 10/6/2013 η Γ2 στα πλαίσια προγράμματος Κυκλοφοριακής Αγωγής επισκέφθηκε το κατάστημα ποδηλάτων "Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ". Εκεί μας φιλοξένησε ο κ. Ιησούς ο οποίος εξήγησε στα παιδιά πώς πρέπει να χρησιμοποιούν σωστά ένα ποδήλατο με ταχύτητες, τι αξεσουάρ πρέπει να έχει το ποδήλατό τους για να είναι ασφαλή στο δρόμο, τι να ελέγχουν κάθε φορά πριν να ανέβουν επάνω, πώς να κινούνται στο δρόμο, πόσο σημαντικό είναι το κράνος κλπ. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη που ευχαρίστησε τα παιδιά και τους έλυσε πολλές απορίες.
 

 

 

Στις 12/6/2013 το απόγευμα κλείσαμε το σχολικό έτος με μια πανηγυρική γιορτή όπου συμμετείχαν όλες οι τάξεις παρουσιάζοντας χορευτικά, θεατρικά, μουσικά, αθλητικά δρώμενα. Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τη γιορτή λήξης σε αυτό το βίντεο.

 

 

Δείτε τις δραστηριότητες του σχολικού έτους 2016-2017

Δείτε τις δραστηριότητες του σχολικού έτους 2015-2016

Δείτε τις δραστηριότητες του σχολικού έτους 2013-2014

Δείτε τις δραστηριότητες του σχολικού έτους 2014-2015

Δείτε τις δραστηριότητες του σχολικού έτους 2011-2012

 
Επιστροφή στην αρχική Δ/νση: Τέρμα Αντιγόνης, Πάτρα   Τ.Κ.: 26332  
Τηλ. και Fax: 2610-329427
Διευθυντής: Ιωάννης Δ. Αντωνίου
Δημιουργός Copyright © 2015-2016, Μυλωνάκη Δήμητρα, δασκάλα
All Rights Reserved.

Τελευταία ενημέρωση 16/11/2017