Αρχική
Αρχική

Εργασία: Αγία Σοφία

Βιβλίο επισκεπτών

Βιβλίο επισκεπτών

Χάρτης πλοήγησης
Χάρτης πλοήγησης

Ψάξτε στο 60


The Web
Only This Site
website translator plugin  

Ερευνητική εργασία στην Ιστορία: Αγία Σοφία
Ε1 τάξη
Υπ. εκπ/κός: Μαρία Παντελέου

 


Οι
μαθητές της Ε1 τάξης στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας, Ενότητας 3, ασχολήθηκαν και ολοκλήρωσαν ερευνητικές εργασίες σχετικές με την Αγία Σοφία.

Ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι ένα μνημειώδες και οι μαθητές ερεύνησαν πηγές και μελέτησαν την ιστορία της μέσα στο χρόνο. Πιο συγκεκριμένα ασχολήθηκαν με τους ανθρώπους που συνέβαλαν στο όλο κατασκευαστικό έργο, με την αρχιτεκτονική του ναού, τον διάκοσμο και τα ψηφιδωτά που τον κοσμούν, με τους θρύλους και τις παραδόσεις που τον συνοδεύουν, αλλά και με τη διαχρονική του παρουσία και το πώς επέδρασε στον πολιτισμό και την ιστορία μας.


 

 

Ο Κωνσταντίνος ο Μέγας είχε θέσει τα θεμέλια στην Κωνσταντινούπολη για ιερό ναό αφιερωμένο στην Σοφία του Θεού. Η εκκλησία αυτή κτίστηκε τελικά από τον γιο του Κωνστάντιο σε ρυθμό βασιλικής και καταστράφηκε από φωτιά το 532 μΧ κατά τη στάση του Νίκα. Τότε ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός αποφάσισε να ανοικοδομήσει την εκκλησία και ανέθεσε το έργο στον Ανθέμιο τον Τραλλιανό και στον Ισίδωρο τον Μιλήσιο.

Η εκκλησία οικοδομήθηκε χωρίς να υπολογιστεί το οικονομικό κόστος και με υλικά από διάφορες περιοχές της Αυτοκρατορίας. Το έργο περατώθηκε σε πέντε μόλις χρόνια και τα εγκαίνια τελέστηκαν στις 23 Δεκεμβρίου του 537 μΧ. Λέγεται ότι ο Ιουστινιανός ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα, δόξασε τον Θεό και είπε την γνωστή φράση "Νενίκηκά σε Σολομών" (σε έχω νικήσει Σολομώντα).
Πηγή: http://www.matia.gr/

 

27 Δεκεμβρίου του 537 πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα εγκαίνια του ναού.

Το 557 κατέπεσε ο θόλος του ναού.

24 Δεκεμβρίου του 563 τελέστηκαν τα δεύτερα εγκαίνια.

Την περίοδο 1204-1261 ο ναός έγινε Ρωμαιοκαθολικός.

Το 1453 μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος

Το 1934 μετατράπηκε σε μουσείο.

Σήμερα ο ναός εξακολουθεί να είναι μουσείο

 

 

 

 

Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς

Όταν η Πόλη πέρασε στα χέρια των Τούρκων, ο λαός δεν μπορούσε να το πιστέψει. Από στόμα σε στόμα διαδόθηκε λοιπόν σε όλη την πόλη, ότι ο βασιλιάς κρύφτηκε πίσω από μία κολόνα του ναού της Αγίας Σοφίας, χάθηκε μέσα στους διαδρόμους και παρέμενε κρυμμένος εκεί. "Μαρμάρωσε" εκεί για πάντα. Λένε κιόλας ότι το πτώμα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου δε βρέθηκε ποτέ. Χάθηκε και πίστεψαν έτσι ότι Άγγελος Κυρίου το έκρυψε και το μαρμάρωσε. Κάποτε όμως θα έρθει η ώρα που πνοή Θεού θα του δώσει δύναμη και ζωή ξανά και όλα θα ξαναγίνουν από την αρχή. Οι Τούρκοι θα εκδιωχθούν και η Πόλη θα είναι και πάλι ελεύθερη.

 

Στην Αγία Σοφία σώζονται πανέμορφα ψηφιδωτά από τη βυζαντινή εποχή. Οι Οθωμανοί Τούρκοι ευτυχώς δεν τα κατέστρεψαν, αλλά τα κάλυψαν με στρώμα ασβέστη για να μη φαίνονται. Διατηρήθηκαν έτσι για πολλούς αιώνες κάτω από τον ασβέστη. Όταν οι αρχαιολόγοι απομάκρυναν το στρώμα ασβέστη, ήρθαν στην επιφάνεια τα ψηφιδωτά αυτά που είναι απαράμιλλης ομορφιάς.

 

 

 

 
Επιστροφή στην αρχική Δ/νση: Τέρμα Αντιγόνης, Πάτρα   Τ.Κ.: 26332  
Τηλ. και Fax: 2610-329427
Διευθυντής: Ιωάννης Δ. Αντωνίου
Δημιουργός Copyright © 2015-2016, Μυλωνάκη Δήμητρα,
δασκάλα
All Rights Reserved.

Τελευταία ενημέρωση 07/04/2017