Αρχική
Αρχική

Παρασκευή σαπουνιού

Βιβλίο επισκεπτών

Βιβλίο επισκεπτών

Χάρτης πλοήγησης
Χάρτης πλοήγησης

Ψάξτε στο 60 Δημοτικό Πάτρας


The Web
Only This Site

website translator plugin  

Σχέδιο εργασίας: Η ελιά
Τάξη Δ1΄

Υπ. εκπ/κός: Βασιλική Καλογεροπούλου

Οι μαθητές της Δ1΄ τάξης στα πλαίσια των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πάτρας  πραγματοποίησαν τρίωρο σχέδιο εργασίας με θέμα την ελιά. Σκοπός του σχεδίου ήταν να γνωρίσουν την ελιά και τη σχέση της με τον πολιτισμό και την πατρίδα μας, να γνωρίσουν τα στάδια ανάπτυξης και καλλιέργειάς της και να εκτιμήσουν τα αγαθά της που τόσο απλόχερα μας προσφέρει ανά τους αιώνες.

 

Οι μαθητές εξέτασαν κλαδιά, φύλλα, άνθη και καρπούς ελιάς. Ενημερώθηκαν για για τον τρόπο που καλλιεργείται, τα μέρη όπου καρποφορεί, τις ασθένειες που την απειλούν, τη σημασία που έχει στην οικονομική ζωή του τόπου μας. Εντόπισαν τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές στο χάρτη της Ελλάδας.

Ενημερώθηκαν για τον ακριβή τρόπο που γίνεται το λιομάζωμα και πώς βγαίνει τελικά το λάδι, μια και είναι παιδιά της πόλης και αρκετά δεν έχουν δικές τους εμπειρίες πάνω σ' αυτό. Έπαιξαν σχετικό θεατρικό παιχνίδι.

Συζήτησαν επίσης για τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό του ανθρώπου και το ρόλο που παίζει στην Μεσογειακή διατροφή. Απαρίθμησαν και ανέφεραν συνταγές που γίνονται με λάδι και ελιές. Στα πλαίσια της συζήτησης περί των προϊόντων της τα παιδιά έφτιαξαν ελιόψωμα στην τάξη. 

 

 

 

Αναφέρθηκαν επίσης στη σημασία της ελιάς στη μυθολογία και στην Αρχαία Ελλάδα. Αφηγήθηκαν το μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα και ανέδειξαν την αξία της ελιάς καθώς θυμήθηκαν ότι οι Έλληνες στεφάνωναν τους Ολυμπιονίκες τους με κότινο.

Αναφέρθηκαν επίσης στη σημασία που έχει η ελιά στη χριστιανική θρησκεία, αφού το λάδι έχει τη θέση του στη βάπτιση, στο ευχέλαιο, στο καντήλι που καίει δίπλα στα εικονίσματα.

Τέλος εκτός από το λάδι, που όλα τα παιδιά ξέρουν ότι παράγεται από την ελιά, οι μαθητές έμαθαν μέσα από το σχέδιο εργασίας ότι ένα πράγμα ακόμα που παράγεται από το λάδι είναι το σαπούνι. Αν και τους φάνηκε παράξενο, μια και όταν το πιάνεις τα χέρια σου λαδώνουν και γλιστράνε, τα παιδιά παρασκεύασαν σαπούνι στην τάξη με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού και πείστηκαν για το βασικό συστατικό του.

 
 

Επιστροφή στην αρχική Δ/νση: Τέρμα Αντιγόνης, Πάτρα   Τ.Κ.: 26332  
Τηλ. και Fax: 2610-329427
Διευθυντής: Ιωάννης Δ. Αντωνίου
Δημιουργός Copyright © 2015-2016, Μυλωνάκη Δήμητρα,
δασκάλα
All Rights Reserved.

Τελευταία ενημέρωση 02/03/2016