Αρχική
Αρχική

Συζητώντας στην τάξη με τις κοινωνικές λειτουργούς

Βιβλίο επισκεπτών

Βιβλίο επισκεπτών

Χάρτης πλοήγησης
Χάρτης πλοήγησης

Ψάξτε στο 60 Δημοτικό Πάτρας


The Web
Only This Site
website translator plugin  
 

Εξάρτηση και διαδίκτυο: Τιμόνι στην οθόνη
Τάξη ΣΤ΄ 
Υπεύθυνες εκπ/κοί: Σπηλιωτοπούλου Γιολάντα, Αυγέρου Αγγελική

Οι μαθητές της Στ΄ τάξης παρακολούθησαν το σχολικό έτος 2012-2013 εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα "Εξάρτηση και διαδίκτυο: τιμόνι στην οθόνη". Το πρόγραμμα ήταν υπό την αιγίδα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού  "Ο ΠΛΑΤΩΝ" και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας). Αντικείμενο της δράσης η πρόσληψη, τα συμπτώματα και η απεξάρτηση παιδιών και εφήβων από τον εθισμό στο διαδίκτυο. Ένα φαινόμενο που παίρνει καθημερινά διαστάσεις τρομακτικές αν σκεφθεί κανείς τους κινδύνους που εγκυμονεί. Τα ποσοστά παιδιών και εφήβων, στην Ελλάδα που χρήζουν θεραπείας, αυξάνουν ανησυχητικά. Η πρόληψη, η ενημέρωση και η συμβουλευτική διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί Παναγιωτοπούλου Ανθή και Ξυντάρα Μαρίνα μίλησαν στους μαθητές για τις κατηγορίες χρήσης του διαδικτύου, για το πώς μπορούν να προστατευθούν και πού μπορούν να απευθυνθούν, συζήτησαν σχετικά με facebook - chat - επικοινωνία με mails - δημιουργία ασφαλών κωδικών και έπαιξαν μαζί τους βιωματικά παιχνίδια όπως:

Το μπαλάκι (παιχνίδι γνωριμίας): το μπαλάκι πηγαίνει από το ένα παιδί στο άλλο. Εκείνο που έχει το μπαλάκι παρουσιάζεται στην τάξη και συστήνεται λέγοντας τι του αρέσει να κάνει στο ίντερνετ (π. χ. μουσική, παιχνίδια, πληροφορίες).

Σκετς: δύο μαθητές συνομιλούν μεταξύ τους στο ίντερνετ. Με τη συμμετοχή της μιας υπεύθυνης ο ένας μαθητής παρασύρεται εύκολα και δίνει προσωπικές πληροφορίες. Στόχος της δράσης ήταν να καταλάβουν τα παιδιά πόσο εύκολο είναι να ξεγελαστούν και να μάθουν να προστατεύονται από οικονομικές απάτες, υποκλοπές ταυτότητας ή από άτομα που δίνουν ψεύτικα στοιχεία.

Σκετς: τιμόνι στην οθόνη. Οι αμέτρητες ώρες στο διαδίκτυο μας στερούν τη συμμετοχή μας ή την ενασχόλησή μας σε άλλες δραστηριότητες (ασχολούμαστε με το ίντερνετ το περισσότερο 2 ώρες). Τρόποι που μας βοηθούν να μην υπερβαίνουμε το χρονικό όριο: τοποθετούμε τον υπολογιστή σε κοινόχρηστο χώρο, χρησιμοποιούμε ξυπνητήρι για να μας θυμίζει πότε πέρασαν οι δύο ώρες.

Σκετς: μαμά και παιδί. Η μητέρα ανησυχεί για τις πολλές ώρες που κάθεται το παιδί της μπροστά στον υπολογιστή. Η τάξη προτείνει τρόπους  προστασίας.

Καταγραφή ιστοσελίδων: οι υπεύθυνες προτείνουν και οι μαθητές καταγράφουν ιστοσελίδες σχετικές με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και ιστοσελίδες για καταγγελίες σε περίπτωση παρενόχλησης.

 

Επιστροφή στην αρχική Δ/νση: Τέρμα Αντιγόνης, Πάτρα   Τ.Κ.: 26332  
Τηλ. και Fax: 2610-329427
Διευθυντής: Ιωάννης Δ. Αντωνίου
Δημιουργός Copyright © 2015-2016, Μυλωνάκη Δήμητρα,
δασκάλα
All Rights Reserved.

Τελευταία ενημέρωση 02/03/2016