Αρχική
Αρχική

Βιβλίο επισκεπτών

Βιβλίο επισκεπτών

Χάρτης πλοήγησης
Χάρτης πλοήγησης

Ψάξτε στο 60 Δημοτικό Πάτρας


The Web
Only This Site

website translator plugin  

Project: ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ - Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ
Τάξη ΣΤ2΄
Υπ. εκπ/κός: Γιολάντα Σπηλιωτοπούλου


Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από τους φοιτητές Μπαστογιάννη Αδαμαντία και Λάβδα Διονύση. Αρωγός τους ήταν η εκπαιδευτικός της τάξης Σπηλιωτοπούλου Γιολάντα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο είχε ως κεντρικό πυρήνα μελέτης τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πώς η χρήση τους μπορεί να αλλάξει το αστικό, κυρίως,  περιβάλλον.

Οι φυσικοί πόροι καταναλώνονται τόσο γρήγορα που η φύση δεν μπορεί να τους ξαναδημιουργήσει. Επιπλέον μεγάλο μειονέκτημα είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος από την αλόγιστη χρήση τους. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και ένα είναι σίγουρο. Αν δεν το διαχειριστούμε σωστά και έγκαιρα θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές ενεργειακό χάος και κατεστραμμένο φυσικό περιβάλλον. Οι πόλεις μας θα γίνουν αφιλόξενες, σωστός εφιάλτης.

Όλα όμως μπορεί να βελτιωθούν, αν γίνουμε ενημερωμένοι πολίτες, δείξουμε τόλμη και αποφασιστικότητα, αλλάζοντας συνήθειες και διαμορφώνοντας υπεύθυνη και ενεργό στάση σε δύο βασικούς άξονες: α) τη ρύπανση του περιβάλλοντος και β) την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το σχέδιο εργασίας αναπτύχθηκε σε τρία στάδια:

Αρχικά γνωρίσαμε  μια Πράσινη Πόλη - Πρότυπο, τη Στοκχόλμη, μέσα από ένα άρθρο εφημερίδας με τίτλο:
« Στοκχόλμη, Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010. Εντοπίσαμε τα χαρακτηριστικά της πράσινης πόλης, τα καταγράψαμε και τα αναρτήσαμε στην τάξη.

Στο δεύτερο στάδιο κατασκευάσαμε τη δική μας πόλη. Προσπαθήσαμε να έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά τα οποία θα πιστοποιούσαν τον οικολογικό προσανατολισμό της. Βάλαμε τα δυνατά μας και με απλά καθημερινά υλικά, όπως χαρτόκουτα, συσκευασίες προϊόντων, φύλλα και κλαδιά από τα δέντρα της αυλής του σχολείου μας, αλουμινόχαρτο για τα φωτοβολταικά, κουταλάκια πλαστικά για τις ανεμογεννήτριες κ.α.  δημιουργήσαμε την μακέτα της ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ. Σ΄αυτήν, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυπταν τις ενεργειακές  ανάγκες των πολιτών, η διαχείριση των σκουπιδιών ήταν πρωταρχικό μέλημα, τα σπίτια κατασκευάζονταν βιοκλιματικά, η δεντροφύτευση ήταν εκτεταμένη, η ανακύκλωση τρόπος ζωής, οι πράσινες στέγες βασικό γνώρισμα των οικοδομημάτων, η ενημέρωση των πολιτών συνεχής και στοχευμένη. Της δώσαμε και όνομα: «DREAM CITY», η πόλη των ονείρων μας.

         

Στην τρίτη φάση χωριστήκαμε σε 4 ομάδες και παίξαμε ένα παιχνίδι γνώσεων σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εκμετάλλευσή τους από τον άνθρωπο. Ο νικητής κρίθηκε στην τελευταία ερώτηση, αφού μέχρι τότε οι ομάδες ήταν ισόπαλες. Στο τέλος κέρδισαν οι GREEN GENIUS τιμώντας με αυτήν τη νίκη τους όχι μόνο την οικολογική τους συνείδηση αλλά και το όνομά τους.

Η ζωή μας μπορεί να γίνει καλύτερη, πιο όμορφη, γεμάτη χρώματα, ευωδιές και κελαρύσματα, αρκεί εμείς τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούμε και να απαιτήσουμε από τους ενήλικες να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας. ΑΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ  για πόλεις φιλικές προς κάθε είδους ζωή, ζωντανές, χαρούμενες, φωτεινές και οικολογικές!!!

Επιστροφή στην αρχική Δ/νση: Τέρμα Αντιγόνης, Πάτρα   Τ.Κ.: 26332  
Τηλ. και Fax: 2610-329427
Διευθυντής: Ιωάννης Δ. Αντωνίου
Δημιουργός Copyright © 2015-2016, Μυλωνάκη Δήμητρα,
δασκάλα
All Rights Reserved.

Τελευταία ενημέρωση 02/03/2016