Αρχική
Αρχική

 

Χάρτης πλοήγησης
Χάρτης πλοήγησης

  Πρότζεκτ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ   Βιβλίο επισκεπτών
Βιβλίο επισκεπτών

 

 Ψάξτε στο 60


The Web
Only This Site

website translator plugin  

Project: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Τάξη Ε3΄
Υπ. εκπ/κός: Γιάννης Παναγιωτόπουλος


Οι μαθητές της Ε3΄ τάξης στα πλαίσια των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πάτρας  πραγματοποίησαν τρίωρο σχέδιο εργασίας με θέμα το διαδίκτυο. Το
project χωρίστηκε σε τρία στάδια:

Τα μειονεκτήματα του διαδικτύου
Τα πλεονεκτήματα του διαδικτύου
Σωστή χρήση του διαδικτύου
 

 

Ακατάλληλο Περιεχόμενο: Συνήθως αναφερόμαστε σε περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει ρατσιστικό ή ξενοφοβικό περιεχόμενο, προώθηση επιβλαβών συμπεριφορών, προώθηση τυχερών παιχνιδιών, παρουσίαση πορνογραφικού υλικού, προώθηση βίας κ.λ.π.
Ανεπιθύμητα Μηνύματα (Spam): είναι μηνύματα που περιέχουν διαφημιστικά για αμφίβολα προϊόντα, μηνύματα με περιεχόμενο που συσχετίζεται με ψευδοτυχερά παιχνίδια, ψευδονομικές υπηρεσίες, πορνογραφικό υλικό κτλ. Πολύ συχνό φαινόμενο είναι και η λήψη αλυσιδωτών μηνυμάτων (chain e-mails). Ο αποστολέας συνήθως ζητά από τον παραλήπτη να προωθήσει το μήνυμα σε άλλα άτομα, τα οποία γνωρίζει. Κάθε φορά όμως που προωθούμε ένα μήνυμα μαζί με αυτό εμφανίζεται και η ηλεκτρονική διεύθυνση όλων των προηγούμενων ατόμων που προώθησαν το ίδιο μήνυμα. Έτσι δεν γνωρίζουμε ποιος θα παραλάβει το μήνυμα και τι θα κάνει με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις, οι οποίες θα εμφανίζονται σε αυτό.
Αποξένωση: Αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι ξοδεύουν άπειρες ώρες μπροστά στον υπολογιστή παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια, σερφάροντας στο Διαδίκτυο ή ακόμα και επικοινωνώντας με φίλους τους μέσω του Διαδικτύου. Έτσι δεν έχουν καμία προσωπική επαφή και αποξενώνονται από τον Πραγματικό Κόσμο.
Αποπλάνηση (Grooming): άγνωστοι κακόβουλα εκμεταλλεύονται το στοιχείο της ανωνυμίας στο Διαδίκτυο για να προσεγγίσουν ανήλικα παιδιά με στόχο τη σεξουαλική παρενόχληση.  
Βίαια Παιχνίδια: Υπάρχουν πολλές κατηγορίες παιχνιδιών δράσης. Η κατηγορία βολών θεωρείται η πλέον βίαιη κατηγορία  και έχει κατακριθεί ιδιαίτερα για τα κακά πρότυπα και τις αρνητικές επιδράσεις που πιθανότατα να έχει, ειδικά σε νεαρά άτομα. Σκοπός στα παιχνίδια αυτά είναι να χρησιμοποιήσουμε όπλα, ώστε να εξοντώσουμε τους αντιπάλους.
Εθισμός (Internet Addiction): μπορεί να προκύψει με την πολύωρη ενασχόληση ατόμων σε διαδικτυακές δραστηριότητες όπως είναι τα παιχνίδια, δωμάτια συζητήσεων, ηλεκτρονικός τζόγος και άλλα.
Εκφοβισμός (Cyberbullying): περιλαμβάνει εσκεμμένη, επαναλαμβανόμενη και εχθρική συμπεριφορά απέναντι σε άτομο ή ομάδα ατόμων με σκοπό την πρόκληση συναισθηματικής και ψυχολογικής βλάβης.
Επιβλαβείς Συμπεριφορές: Το γεγονός ότι το Διαδίκτυο δεν είναι υπό τη δικαιοδοσία οποιουδήποτε καθιστά αδύνατο τον έλεγχο του περιεχομένου του.Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που παρακινούν σε επιβλαβείς συμπεριφορές.
Ηλεκτρονικός Τζόγος:
η ευκολία πρόσβασης σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού τζόγου αυξάνει τους κινδύνους εμπλοκής παιδιών και εφήβων σε τέτοιες δραστηριότητες.  
Ιοί (Virus): Ένας ιός ενσωματώνεται σε ηλεκτρονικά μηνύματα και προγράμματα, έτσι ώστε όταν ανοίξουμε τα μηνύματα αυτά ή εκτελέσουμε τα προγράμματα, ενεργοποιούμε άθελά μας και τον ιό.
Παιδική Πορνογραφία: Η παιδική πορνογραφία θεωρείται έγκλημα και υπόκειται σε ποινικές κυρώσεις.
Παραβίαση Ιδιωτικότητας: Το νου μας! Σε κάθε βήμα της περιδιάβασής μας στο Διαδίκτυο “προσφέρουμε” προσωπικές πληροφορίες που ο καθένας μπορεί να τις εκμεταλλευτεί!
Παραπληροφόρηση (Misinformation): είναι δυνατό να συμβεί με την παρουσίαση διάφορων ψευδών ή αναληθών ή τροποποιημένων πληροφοριών σε ιστοσελίδες, με πιθανό σκοπό την παραπλάνησή μας. Παραπληροφόρηση συμβαίνει και όταν οι πληροφορίες είναι ελλιπείς με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα.
Παραποίηση Γλώσσας: τα “greeklish”, ελληνικά γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες και τα εικονίδια συναισθημάτων (emotions) προκαλούν παραποίηση της Γλώσσας μας.
Υποκλοπή Προσωπικών στοιχείων(Phishing): Μια τέτοιου είδους δραστηριότητα επιτρέπει σε έναν απατεώνα (cracker) να κλέψει ή να πλαστογραφήσει τα στοιχεία του θύματος ή/και να κερδίσει παράνομη πρόσβαση στα δεδομένα του/της, όπως προσωπικούς λογαριασμούς, συνδρομές, e-mail, κωδικούς, κ.λπ.
Φυσικές Παθήσεις: Η πολύωρη χρήση του Διαδικτύου εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μας όπως διαταραχές στην όραση, έκθεση σε ακτινοβολία, μυοσκελετικές παθήσεις κλπ.

 

 

Πάνω


Τα πλεονεκτήματα του διαδικτύου

Το Διαδίκτυο έχει πολλές δυνατότητες τις οποίες μπορούμε να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε. Μερικές από αυτές είναι:

Ανταλλαγή Αρχείων / Διαμοιρασμός: Με την ανταλλαγή αρχείων μπορούμε να κερδίσουμε χρόνο, π.χ. στην περίπτωση που θέλουμε να ετοιμάσουμε ένα έγγραφο, το οποίο πρόκειται να αναθεωρηθεί από άλλα άτομα προτού πάρει την τελική του μορφή ή ακόμη στην περίπτωση που θέλουμε να στείλουμε φωτογραφίες σε αγαπημένα μας πρόσωπα, ευχετήριες κάρτες και άλλο υλικό.  

Εξ αποστάσεως Μάθηση: είναι η εκπαιδευτική διαδικασία κατά την οποία ο εκπαιδευόμενος και ο εκπαιδευτής βρίσκονται σε φυσική απόσταση και η διδασκαλία επιτυγχάνεται με διάφορα μέσα επικοινωνίας με μικρή ή καθόλου φυσική επαφή.

Επικοινωνία (Σύγχρονη/Ασύγχρονη): είδη ασύγχρονης επικοινωνίας είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) και οι ομάδες συζητήσεων (forum). Είδη σύγχρονης επικοινωνίας είναι η συνομιλία (chat) και τη τηλεδιάσκεψη.

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες: μπορούμε να κάνουμε τραπεζικές συναλλαγές οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, να πληροφορηθούμε για τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών μας, να πληρώσουμε τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου κ.ά., να ανανεώσουμε άδειες, να κάνουμε κρατήσεις σε ξενοδοχεία της χώρας μας ή του εξωτερικού, να πάρουμε αεροπορικά εισιτήρια, να ενοικιάσουμε αυτοκίνητα, να ψάξουμε και να βρούμε εργασία, να συμπληρώσουμε και να υποβάλουμε ηλεκτρονικά κάποιες αιτήσεις.

Ηλεκτρονικό Εμπόριο: έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε αγορές προϊόντων από όλο τον κόσμο μπαίνοντας στα ηλεκτρονικά καταστήματα, που έχουν δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό ή συμμετέχοντας σε ιστοσελίδες δημοπρασιών. Επίσης, μπορούμε να διαφημίσουμε και να πουλήσουμε τα προϊόντα μας.

Κινητό Τηλέφωνο: μπορούμε πλέον μέσω του κινητού μας τηλεφώνου να έχουμε πρόσβαση στο Διαδίκτυο, να λαμβάνουμε e-mail, να “κατεβάζουμε” φωτογραφίες, βίντεο, μουσική, να δημοσιεύουμε το περιεχόμενο που παράγουμε με το κινητό μας, όπως φωτογραφίες ή βίντεο στο Διαδίκτυο (Moblog) ή ακόμη, να στέλλουμε από το Διαδίκτυο μαζικά SMS και MMS σε κινητά (Bulk SMS). Επίσης, το κινητό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ανιχνευτής θέσης για κάποιο άτομο, σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών.

Κοινωνικά Δίκτυα: σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης τύπου Facebook, Hi5 και MySpace μπορούμε να αναρτήσουμε στοιχεία, που θα αποτελέσουν το διαδικτυακό μας προφίλ, να έρθουμε σε επικοινωνία με φίλους ή να κάνουμε νέες φιλίες και επαγγελματικές επαφές, να ανταλλάξουμε γνώση, να ζητήσουμε άμεση υποστήριξη ή ακόμα απλά να ψυχαγωγηθούμε.

Πληροφόρηση: χρησιμοποιώντας ένα φυλλομετρητή (browser), μπορούμε να περιηγηθούμε στις πολλές ιστοσελίδες που υπάρχουν και να πληροφορηθούμε για ο,τιδήποτε μας ενδιαφέρει. Αυτή η πληροφόρηση είναι άμεση και επίκαιρη.

Ψυχαγωγία: μέσω του Διαδικτύου μπορούμε να ακούσουμε τον αγαπημένο μας ραδιοφωνικό σταθμό ή να παρακολουθήσουμε τηλεοπτικές εκπομπές. Μπορούμε, επίσης, να ακούσουμε μουσική και να παρακολουθήσουμε σύντομα φιλμάκια ή ολόκληρες ταινίες, να διαβάσουμε περιοδικά, την εφημερίδα της ημέρας ή ακόμα και προηγούμενων ημερών, από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.

 

 

Πάνω

 
  • Σωστή χρήση του διαδικτύου

     Συμβουλές ασφάλειας για παιδιά

Δημιουργήστε έναν κατάλογο κανόνων χρήσης του Διαδικτύου στο σπίτι, με τη συμμετοχή των γονιών σας.
Μιλήστε με τους γονείς σας για τους διαδικτυακούς φίλους και τις δραστηριότητές τους όπως τους μιλάτες και για τους άλλους φίλους σας.
Μη συμφωνήσετε ποτέ να συναντήσετε κάποιο διαδικτυακό φίλο κατά πρόσωπο.
Χρησιμοποιείτε πάντα ελεγχόμενα δωμάτια συνομιλίας σε δικτυακούς χώρους για παιδιά.
Μη δίνετε ποτέ προσωπικές πληροφορίες όταν χρησιμοποιείτε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα δωμάτια συνομιλίας ή τα άμεσα μηνύματα, όταν συμπληρώνετε φόρμες εγγραφής και προσωπικά προφίλ, καθώς και όταν συμμετέχετε σε διαδικτυακούς διαγωνισμούς.
Μη μεταφορτώνετε προγράμματα χωρίς την άδειά των γονιών σας, γιατί μπορεί να μεταφορτώσετε, χωρίς να το θέλετε, λογισμικό υποκλοπής ή κάποιον ιό υπολογιστή. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι, εάν μοιράζεστε αρχεία ή παίρνετε κείμενο ή εικόνες από τον Ιστό, μπορεί να παραβείτε το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Μην ανεβάζετε φωτογραφίες σας και προσωπικές πληροφορίες.
Μην ανεβάζετε στο διαδίκτυο φωτογραφίες και προσωπικά δεδομένα συμμαθητών και φίλων σας!
Συμφωνείστε με τους γονείς σας σε έναν κανονισμό χρήσης περιορισμένων δικαιωμάτων.
Μιλήστε με τους γονείς σας για τη διαδικτυακή πορνογραφία.
Αφήνετε τους γονείς σας να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα άμεσα μηνύματα για να μπορούν να βοηθούν ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση που κινδυνεύετε από άγνωστους χρήστες.
Έχετε υπεύθυνη και ηθική συμπεριφορά στο Διαδίκτυο. Μη χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο για να διαδίδουν φήμες, να παρενοχλείτε ή να απειλείτε άλλους.

 

 

*Οι πληροφορίες προέρχονται από την ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου της Κύπρου "Ασφάλεια στο Διαδίκτυο".
 
Επιστροφή στην αρχική Δ/νση: Τέρμα Αντιγόνης, Πάτρα   Τ.Κ.: 26332  
Τηλ. και Fax: 2610-329427
Διευθυντής: Ιωάννης Δ. Αντωνίου
Δημιουργός Copyright © 2015-2016, Μυλωνάκη Δήμητρα, δασκάλα
All Rights Reserved.

Τελευταία ενημέρωση 25/02/2016